de weersvooruitzichten!

zaterdag 16 januari 2010

Settling-In

Het was een drukke week. Natuurlijk had ik het druk met administratieve zaken die nog op het Pratt Institute moesten worden afgewikkeld (denk maar niet dat de bureaucratische rompslomp hier minder is als aan de Universiteit Utrecht, of Wageningen, in tegendeel). Ook was de New Student Orientation daar, een mooie gelegenheid om docenten en studenten van mijn studie te ontmoeten. Na het weekend zie ik ze weer, als dinsdag mijn lessen beginnen, iets waarop ik nauwelijks kan wachten. Niets is toch mooier dan elke dag volop bezig te zijn met je vakgebied, en jezelf te omgeven met gelijkgestemde studenten! Wat mijn studie betreft ga ik 4 vakken volgen: Fundamentals of Planning, Methods I: Visual Planning, History & Theory of City Planning, en Applied Demography. De gemiddelde graduate student volgt er 2 of 3, afhankelijk van hoeveel uren in de week ze werken. Hoe dan ook, it’ll be nothing I can’t handle, I suspect.
De afgelopen week heb ik veel tijd geïnvesteerd in het zoeken naar een stage. Vrijdag had ik een eerste kennismakingsinterview, het ging best goed. De organisatie in kwestie is een klein en jong bedrijf dat zich tot nog toe vooral heeft gericht op het ontwerp en de aanleg van infrastructuur voor fietsers, maar dat desalniettemin grootse toekomstplannen heeft en graag haar takenpakket wil uitbreiden. Nu is het aan mij om de komende week te ondervinden hoe zwaar de studie is, en hoeveel tijd ik eraan kwijt ben. De firma in kwestie zal dan bij zichzelf te raden gaan wat voor taken en klusjes zij voor mij hebben, zodat wanneer wij elkaar volgende week (of iets in die trant) weer treffen, we precies weten wat we voor elkaar kunnen betekenen. Ook hoort de firma aankomende week of zij een mega-opdracht van de gemeente Pittsburg (in Pennsylvania) krijgt: die gemeente heeft de intentie een groot, samenhangend en alles-ontsluitend fietsnetwerk aan te leggen (dat is zo’n beetje de laatste trend in de V.S. op het gebied van transportplanning). Er zijn nog 4 andere firma’s in de race om die opdracht, maar als zij hem daadwerkelijk binnenhalen, is er zeker werk voor een fietsplanner uit Nederland, het Nirvana voor fietsers, om de woorden van de voorman van de firma te citeren. Hoe dan ook, de wederzijdse introductie ging goed.
Daarnaast is het nog een mogelijkheid dat het Project for Public Spaces (een organisatie die zich toelegt op het leefbaar maken en houden van de openbare ruimte), alsmede de Regional Planning Association (ruimtelijk beleid op regionale schaal), de komende tijd contact met mij opnemen, in het geval dat er behoefte ontstaat aan een nieuwe stagair. Mijn CV en introductie brief hebben ze in goede orde ontvangen en zodoende staat de deur ook daar voor mij op een kier. Dan is het nog het Pratt Center for Community Development, een aan de universiteit gelieerde organisatie die hoofdzakelijk in Brooklyn actief is. Zij hebben mij laten weten dat er in de zomer een stage plaats vrij komt, en dat ik volgende maand nog eens mijn CV moet opsturen om daarvoor in aanmerking te komen. Zij zijn een non-profit organisatie die de leefomstandigheden, met name de ruimtelijke context, voor de aller armsten in Brooklyn willen verbeteren. Tot slot heb ik ook nog belangstelling voor de functie van Adjunct Transportation Planner bij de Metropolitan Transit Authority, een functie die gereserveerd is voor graduate students in City and Regional Planning. Ook hun kunnen mijn CV en introductiebrief eerdaags verwachten. In dat geval gaat het om het plannen van een Rapid Bus System door NYC.
Afgezien van de tijdconsumerende zoektocht naar een stage (die ik overigens volledig vanuit koffiebar Connecticut Muffin heb uitgevoerd, onder het genot van vele Vanilla-Hazelnut Coffees en talloze Bagels), heb ik ook mijn verkenning van NYC voortgezet. Werkelijk elk momentje dat ik even niets te doen heb, trek ik er met mijn camera op uit om de stedelijke schoonheid van The Big Apple vast te leggen. Het weer leende zich daar de afgelopen weer erg goed voor. Het is voortdurend zonnig geweest, al varieerde de dagtemperatuur van zo’n -7 graden in het begin van de week tot +10 graden vandaag. Hoe dan ook, zo lang de zon schijnt en het droog blijft, trek ik erop uit.
Was ik eerst vooral Brooklyn aan het uitkammen, de laatste dagen zie ik ook steeds meer van Manhattan. Zo ben ik naar het uitzichtdek van het Empire State Building geweest. Dat was echt één van de meest indrukwekkende momenten die ik hier tot nu toe heb meegemaakt. Pas als je de stad van enige hoogte overziet, dringt de omvang ervan pas goed tot je door. Al die enorme, talrijke skyscrapers geven de stad, en dan met name Midtown Manhattan, een futuristische uitstraling en zijn echt visuele porno voor een stedelijk- georiënteerde planoloog.
Ook heb ik 3 dagen lang per voet het zuidelijke gedeelte van Manhattan doorkruist, het oudste gedeelte van New York (al valt daar op sommige plaatsen, met name in het Financial District, nog maar weinig van te zien). Straatnamen als “Gansevoort Market”, “Nassau Street”, “Beekman Street”, “Vandam Street”, “Stuyvesant Street”, zelfs “Dutch Street” zijn daar geen uitzondering. Wijken als Little Italy, Greenwich Village, SoHo, Tribeca, en Chelsea lopen werkelijk over van de historische gebouwen en zijn daarom ook niet zonder reden historisch erfgoed. Dat contrast tussen oud en nieuw, tussen grootschaligheid en kleinschaligheid, intieme wijkjes bestraat met kinderkopjes en grootste Avenues omgeven door kolossen van wolkenkrabbers, dat is echt NYC! That’s the city I love! Het contrast met Gainesville in Florida kon niet groter zijn. Om het in Nederlandse termen uit te drukken: New York is Amsterdam, Gainesville is Emmer-Compascum. You get the picture.
Gainesville is een door boeren bevolkte plaats (Godzijdank zijn er daar nog zo’n 50.000 studenten om de boel levendig te houden), New York is een echte kosmopolitische wereldstad. Natuurlijk helpt het dat een groot deel van de New Yorkse bevolking van een ander werelddeel afkomstig is, met name uit Zuid-Amerika, Europa en Azië. Maar ook de native New Yorkers zijn wereldburgers, en hebben mijns insziens meer in het gemeen met de inwoners van andere wereldsteden als bijvoorbeeld Londen, dan met de rest van Amerika. It's really in a league of its own. Ze hebben misschien ook wel wat weg van Rotterdammers: kort van stof, niet lullen maar werken, lichtelijk arrogant, altijd modieus en altijd gehaast.
Goed, zo langzamerhand begint het erop te lijken dat ik uitgepraat ben. Ik laat jullie achter met een boel foto’s, allemaal gemaakt in Manhattan (als je op een foto klikt, krijg je de uitvergrote versie te zien... voor het geval je nog opzoek was naar een nieuwe bureaubladachtergrond). Zo kunnen jullie een beetje een beeld krijgen van de stedelijke diversiteit van New York waarover ik maar niet uitgepraat raak.
‘Till next time,

Ronald

























This is my house, this is my home. By "We were promissed jetpacks".

4 opmerkingen:

  1. Mooie foto's weer!!! Ben uiteraard nog steeds stikjaloers, maar het klinkt alsof je een erg goede tijd aan het hebben bent daar. Hoe kan het ook anders, in de US and A. You're making me re-think my Ph.D. plans (blijf iig vanwege praktische redenen (als in dat ik hier een huis heb) het komende jaar nog in de NL). Tot wanneer zit je daar nou?

    Overigens komt Sargent binnenkort naar Nederland, en hij is erg bedroefd dat hij je niet kan komen opzoeken. Ben heel benieuwd wat voor vergelijkingen dat (Utrecht/Gainesville) gaat opleveren!

    X Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Martine! Dank voor je mooie reactie :)
    Ik zit hier circa 2.5 jaar, de studie beslaat namelijk 5 semesters. Ik ben echter van plan om ook in de zomers colleges te volgen, zodoende hoop ik de studie binnen 2 kalenderjaren af te ronden. Maar niets weerhoud mij ervan om na afloop ook in de V.S. te werken (uiteraard met een sterke voorkeur voor de Oostkust). Dat ligt zelfs voor de hand, aangezien ik tijdens m'n studie hier in NYC werkervaring zal opdoen en connecties zal maken... but in the end, only time will tell. Ik zou het wel geniaal vinden als jij hier ook komt promoveren, de V.S. biedt immers de grootste en meest prestigieuze academische markt van de wereld!

    It hurts my heart to know that I won't be able to meet Sargent in Holland, though! He was one of my biggest homies :) Jullie moeten maar goed voor hem zorgen daar ;)
    We'll keep in touch!

    Your fellow Americalover,
    Ronald

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Had je reactie nog niet gezien! Blogspot stuurt geen notifcation, onhandig!

    2,5 jaar? Supercool!!! Dus we zien je nooit meer terug hier in Nederland! (En terecht hoor, ik zou precies hetzelfde doen).

    Ik ben bezig met het promoveerverhaal, eerst maar even afstuderen. Heb al wel de GRE & TOEFL op zak, nu nog een einddiploma en dan ga ik m'n applications in orde maken en zoeken naar een oplossing voor m'n huis. Yay!

    We zullen zeker goed voor Sarge zorgen, haha! Pics will follow.

    Heb je nog wat leuks voor je verjaardag gedaan vandaag?

    Groetjes uit een heel koud Nederland!

    Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey Ronald,
    Wat een prachtige foto's toch!..ik wil die zonsondergang foto's wel hebben, krijg er jeuk in mijn handen van om zoiets eens te proberen op doek te krijgen, kun je me ze mailen? Vandaag is de grote dag he? Nou ja, jij ligt denk ik nog lekker te pitten maar over een aantal uurtjes dan eindelijk je 1e college-dag..Ben je nog wezen struinen de laatste dagen? Ongetwijfeld. Ik wacht je volgende blog over je 1e college ervaringen met spanning af...Zet m op he!
    xx,
    Ouwe tante

    BeantwoordenVerwijderen