de weersvooruitzichten!

donderdag 9 juni 2011

Stagewerkzaamheden: veldwerk, en nog eens veldwerk!

New York is een metropool van 8.7 miljoen inwoners, die in 300 wijken wonen.
Samen met een juridisch specialist die zich bezig houdt met de wettelijke aspecten van het lokale bestemmingsplan en mijn collega's Mike en Dan (ja, we hebben een nieuwe stagair aangenomen bij Street Plans!) hebben wij onszelf de taak toebedeeld het DNA van de 300 wijken van New York te onderzoeken.
Met andere woorden, wij gaan de diverse wijken die New York City rijk is, onderzoeken; hierbij kijken we vooral naar de objectieve, technische aspecten van de wijken.
Wij hebben de intentie om een vijftal boeken te publiceren; 1 voor elke "Borough". We beginnen met Manhattan.
Manhattan heeft in totaal 49 wijken, daarmee is het een vrij 'kleine' borough, voor New Yorkse begrippen. Brooklyn is bijvoorbeeld vele malen groter.
Wij richten ons onderzoek vooral op de fysieke kenmerken van de wijken. Na enig voor-onderzoek kwamen wij tot de conclusie dat elke wijk drie typen straten heeft: hoofdstraten, secundaire straten en lokale straten. Jullie begrijpen dat de hoofdstraten bovenal een vervoersfunctie hebben; ze dienen om de wijk met de rest van de stad te verbinden.
De secundaire straten hebben een ontsluitende functie; ze geven toegang tot de diverse locaties die je binnen een bepaalde wijk vindt.
Lokale straten zijn de wat rustigere straten waar mensen wonen, werken, en waar je weinig mensen zult vinden die er niet 'thuishoren'.
Wij gaan, in elke wijk, naar een hoofdstraat, een secundaire straat en een lokale straat. Daarvan meten wij hoe wijd de stoeprand is, hoe wijd de parkeerstrook is, hoeveel rijstroken er zijn, hoe wijd die rijstroken precies zijn, hoeveel verdiepingen de gebouwen aan weerszijden van de straat hebben, of er beplanting aanwezig is (en zo ja, wat voor beplanting), en nog een aantal technische zaken zoals hoe het gebouw de straat benaderd.
Deze informatie is van cruciaal belang, aangezien niemand ooit een dergelijk onderzoek heeft verricht. In feite doen we de vakgemeenschap een dienst door de maten en afmetingen van diverse straten in diverse wijken te onderzoeken.
N.B., we proberen bovenal neutraal te zijn; we hechten geen waarde-oordeel aan een bepaald type straat. We zijn immers slechts onderzoekers!
Dit alles betekend dat ik de laatste tijd nogal veel veldwerk doe op mijn stage. Regelmatig trek ik er met onze kersverse collega Dan op uit, om meetwerk te verrichten. Alles ten behoeve van onze aankomende publicatie!
We gebruiken zelfs een 'measuring wheel', een wiel waarmee je kunt meten hoe wijd een bepaald ruimtelijk artefact is door eroverheen te rollen.
Ik vermaak me kostelijk met dit veldwerk. Wat is er nou mooier dan, op een warme zomerdag, erop uit te trekken en wat veldwerk te verrichten?





















N.B., foto's zijn allen gemaakt door Alex Teplitzky .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten