de weersvooruitzichten!

dinsdag 22 februari 2011

Planoloog in hart en nieren

Waarde lezers,

de laatste tijd houd mijn studie mij aardig bezig.
Zo volg ik bijvoorbeeld een vak getiteld 'physical planning and site design' (in goed Nederlands heet dat "fysieke planning (of fysieke ruimtelijke ordening) en gebiedsontwerp). Het gaat, kort door de bocht, om het vervaardigen van plannen en plantekeningen die aantonen hoe de "hardware" (oftewel de gebouwde omgeving) van een wijk eruit moet komen te zien.
Afgezien van de eindeloze literatuurlijst voor dat vak, mogen wij een concreet ruimtelijk ontwerp maken voor een stukje grond nabij een treinstation in een voorstad van New York. Specifiek gaat het om Farmingdale, NY; een suburb gelegen op Long Island. Voor die stad dienen wij een stedenbouwkundig ontwerp te vervaardigen voor een gebied dat drie percelen grond omvat. Over werken op het micro-niveau gesproken.
Ik begon met het maken van een zogeheten "figure ground drawing", een kaart die de "footprints" (een vergelijkbare Nederlandse term kan ik nu even niet bedenken) van alle gebouwen in de buurt van het station weergeeft.



Woensdag reis ik met een drietal studiegenoten af naar Farmingdale om veldwerk te verrichten. Vervolgens moet ik een gedetailleerde analyse produceren van het gebied; zie het als een soort SWOT-analyse. Ons veldwerk geeft ons hopelijk een idee van de kansen en mogelijkheden van het gebied; een dergelijke sensitiviteit voor de lokale omstandigheden is immers essentieel al wil je een ontwerp produceren voor het betreffende gebied.

Verder volg ik ook nog een ander vak; een Plannings-Atelier. In dit atelier is ons nederige studenten de taak toebedeeld een ruimtelijk plan te vervaardigen voor de wijk "Lower Broadway" in de stad Newark (in de staat New Jersey).
Dit betekend dat wij voor een lokale cliƫnt een plan ontwikkelen dat dient als de basis voor hun beleid. Uiteraard bevinden wij ons momenteel in de beginfase van dit project, dat tot eind Mei loopt.
Ook voor dit vak bevinden wij ons momenteel in de analytische fase. We nemen in totaal met 16 studenten deel aan dit project. Ieder heeft zo zijn eigen specialisatie, zo werken sommige studenten aan monumentenzorg in de wijk terwijl andere studenten zich richten op de verbetering van de lokale economie (urban planning is inderdaad een vrij breed vakgebied). Zelf richt ik mij op de stedenbouwkundige kwaliteiten van de wijk, en hoe deze verbeterd zouden kunnen worden. Zo werkte ik de afgelopen dagen aan een analyse van de wijk, geheel vanuit stedenbouwkudig oogpunt.







Het enthousiasme waarmee ik aan dit project deelneem valt met geen pen te beschrijven! Donderdag presenteer ik mijn bevindingen aan mijn medestudenten; intussen heb ik mijn hele avond gewijdt aan het voorbereiden van deze presentatie. Ik ben er nog niet klaar mee; goed werk is nooit af.

Tsja, je houdt van je werk of niet.

1 opmerking:

  1. Drie blogs in 8 dagen? Zo je bent weer ontdooid begrijp ik. Altijd goed om te lezen dat het goed met je gaat. Presentatie goed gegaan neem ik aan?

    BeantwoordenVerwijderen