de weersvooruitzichten!

zaterdag 4 december 2010

Op Excursie

Gegroet,

sinds 17 November heerste er een radiostilte op mijn blog. Er was weinig nieuws, en nauwelijks iets interessants om over te berichten! Bovenal werd er hier hard gestudeerd, aangezien het einde van het Semester is gearriveerd, en de tentamens me om de oren vliegen!

Vandaag heb ik een excursie naar The Cloisters gemaakt met een boel studiegenoten. De excursie is door een docent georganiseerd, en was een onderdeel van het lesprogramma van het vak "History of Architecture and Urban Form". The Cloisters is een kloostercomplex, in het meest noordelijke puntje van Manhattan gelegen (Manna Hatta, de indianen-naam voor het eiland, om in historische termen te blijven spreken).
Specifiek gaat het om een gebouw waarbinnen een aantal Europese kloosters zijn gelegen. Individuele kloosters uit Frankrijk en Spanje zijn hier naartoe gebracht, het gebouw dat eromheen is gebouwd huisvest zodoende diverse authentieke middeleeuwse kloosters. The Cloisters is in 1938 geopent; destijds kocht Rockefeller Jr. de collectie middeleeuwse kunst van een Amerikaanse beeldend kunstenaar, George Grey Barnard, en schonk het vervolgens aan het Metropolitan Museum of Art. Barnard, die in de vroeg-20e eeuw zelf in Frankrijk als kunstenaar werkte, bracht de kunstwerken en kloosters naar de V.S., maar "The Met" beheerde ze sindsdien.



Het complex oogt Romaans, en dat is typisch aangezien het kloosters huisvest die karakteristiek zijn voor de Romaanse (romanesque) architectuur van de 12e en 13e eeuw.


Het eerste klooster wat wij uitgebreid examineerden wat afkomstig uit Saint-Guilhem-le-Désert, in zuidwest Frankrijk. Het klooster lag voor zijn reis naar de V.S. aan de route naar Santiago de la Compostella, die de vele middeleeuwse pelgrims aflegden.




Als Europeaan in het gezelschap moest ik natuurlijk even mijn uniekheid in de groep bevestigen en mezelf beklagen over het feit dat het allemaal erg steriel aanvoelt, en dat het toch een authentiek gevoel mist.

Bijzonder prachtig waren ook de "kapitelen" van de zuilen. Zie hier een kapitel met daarop een afbeelding van de duivel, en een serie van gekettende gevangenen die in de hel beland zijn. Voor de goede orde, dit gedeelte van het klooster was destijds alleen voor de monikken toegankelijk. "Just another reminder to them that they better keep praying!" grapte mijn docente vanmorgen.


The Cloisters zijn een onderdeel van het Metropolitan Museum of Art. Ze huisvesten de collectie middeleeuwse kunst van dat museum.




De beelden hieronder zijn van het klooster van Saint-Michel-de-Cuxa, een in de Franse Pyreneeën gelegen pelgrimsoord.



De buitentuin is toch wel de kroon op het complex.
Daarnaast is het noemenswaardig dat de Rockefeller-familie de grond aan de overkant van de Hudson River ten tijde van de bouw van The Cloisters had opgekocht, om ervoor te zorgen dat het gebied vrijgewaard zou worden van bebouwing. Want, zo was de gedachte, je wilt immers geen uitzicht op hoogbouw hebben vanuit het klooster! Dat past toch niet bij de zogenaamd historische ervaring die The Cloisters willen bieden.




Om het af te leren, nog enkele beelden om mijn fotografische skills te eren.

Beelden van The Cloisters, en van oude Franse kloosters.

Van Gotische kathedralen en van glas-in-lood ramen!







Over 2 weken ben ik trouwens weer in Nederland, om gedurende maarliefst 3 weken even bij te komen van een jaar lang hard studeren!

Tot dan!

1 opmerking:

  1. Ik snap best waarom het niet zo authentic aanvoelt. Het ziet er gewoon te netjes uit om een lang leven gehad te hebben. En mij vielen de kapitelen ook al direct op, zoals je al eerder constateerde ;).

    BeantwoordenVerwijderen