de weersvooruitzichten!

zaterdag 9 oktober 2010

Providence: een planologisch-getint reisverslag

Waarde lezers,

de afgelopen week was ik 3 dagen in Providence te vinden, de hoofdstad van de staat Rhode Island (in de regio New England). De stad ligt zo'n 3 1/2 uur rijden van NYC, en voor vijf dollar heb je al een busticket naar die stad.
Het blijven ontdekken en bezoeken van nieuwe steden is waar het mij uiteindelijk toch allemaal om gaat. Het mooiste van studeren in een ander land, blijft toch de mogelijkheid om, in je eigen tempo, het landt geheel uit te kammen en elke stad die je ooit wou bezoeken, te gaan verkennen. Dat gaat immers een stuk makkelijker als je al ter plaatse zit in de eerste plaats!

Providence, gesticht in 1636, is een klein stadje (de stedelijke agglomeratie is met 1.6 miljoen inwoners ongeveer anderhalf keer zo groot als de stedelijke agglomeratie van Rotterdam). Het was 1 van de 13 oorspronkelijke Britse "colonies" aan de Oostkust van de V.S.

Providence bezit wat ze hier een "fine-grained urban fabric" noemen; oftewel, een fijnkorrelig stedelijk weefsel. Dat houdt in dat de gebouwde omgeving uit veel kleinere korrels bestaat (smalle straatjes, laagbouw tot circa vier verdiepingen, kleine huizen, en bovenal oog voor details). De menselijke maar is toonaangevend. Het tegenbeeld van een stad als Providence zijn de steden in het Amerikaanse westen en zuiden: steden die uit grotere 'korrels' zijn opgebouwd; oftewel, het type stad dat bestaat uit zesbaanswegen, enorme shopping malls, grote vrijstaande huizen, en torenhogen kantoorgebouwen in het centrum. Dat laatstgenoemde type stad is veelal het domein van de automobilist; Car-Oriented Development heet dat hier. Het verschil tussen de twee typen valt terug te traceren naar het tijdperk waarin de stad tot bloei kwam: vrijwel alle steden die in de 19e eeuw (of daarvoor) zijn ontwikkeld hebben tot in zekere mate een fine-grained urban fabric!

Gekenmerkt door een chaotisch, bochtig, kronkelend stratenpatroon; Providence wijkt duidelijk af van de typische Amerikaanse stedelijke morfologie. De stad is gebouwd op 7 heuvels (net als Rome) en wordt doorsneden door een aantal beekjes, rivieren en ligt aan een baai. Voorheen een traditionele industriestad a la Manchester, Providence is tegenwoordig de "creative capital" van New England. De stad telt talloze universiteiten (waaronder Brown University en de Rhode Island School of Design) die veel jeugdige en ondernemende talenten naar de stad hebben gebracht.

Hieronder volgt mijn fototour door de stad. 't Was niet zulk mooi weer, dus jullie moeten maar even door de regen heen kijken!


Het plein waaraan mijn hotel lag, in Federal Hill, de Italiaanse wijk van de stad.



De etalages geven aan dat Halloween er aan zit te komen. Interesante voorgevels en etalages zijn essentieel om het voetgangersverkeer te bevorderen. De Deense architect Jan Gehl heeft een ranking opgestelt om voetpaden te beoordelen: op zijn schaal, die van A tot D loopt, zou deze voorgevel annex etalage zeker een A krijgen. Overigens heeft de voetganger elke 10 meter afwisseling nodig: wie met enige regelmaat een nieuwe voorgevel of een nieuwe etalage te zien krijgt, is nou eenmaal eerder geneigd ergens te gaan wandelen. Meer dan 10 meter continuiteit wordt als saai ervaren door menig voetganger. Wederom geldt dat een intiemer stedelijk weefsel, met elke 10 meter nieuwe visuele stimuli, een grote rol speelt bij het bevorderen van voetgangersverkeer. Wat dat betreft is Providence haast Amerikaans kampioen, met zijn vele zeer gedetailleerd vormgegeven voorgevels en ornamentele architectuur.






Bovenstaande foto's zijn van een wandelpad langs een waterloop in het centrum van de stad.



Providence Place, een overdekt winkelcentrum oftewel een "mall". Waar deze centra doorgaans een horizontale vorm hebben en omringd worden door parkeerplaatsen, is dit gebouw vrij goed aangepast aan de stedelijke context.




We staan hier aan de voet van College Hill.







Typische woningen in de wijk College Hill.



De Rhode Island School of Design, samen met het Pratt Institute 1 van de beste kunstacademies van de V.S.












Meer beelden van de wijk College Hill, het moge duidelijk zijn dat "es sich hier händelt um" mijn favoriete wijk van de stad!

De campus van Brown University was toch wel het hoogstandje van mijn bezoek aan Providence. Ik heb behoorlijk wat campussen bezocht in de V.S. (onder meer die van de University of Florida, Cornell University, Middlesbury College, Dartmouth, Yale, Columbia, Pratt, en nu dus ook Brown en Rhode Island School of Design), elk met zijn eigen charmes. Brown is echter een bijzonder bewonderingswaardig boegbeeld van de traditionele campusplanning.






Samen met 7 andere universiteiten vormd Brown University de Ivy League, de acht beste scholen van de V.S.











Vervolgens ging ik naar Thayer Street, de winkelstraat in het centrum van Federal Hill.




Ik denk dat al die winkels en etalages een vrij goede rol spelen wat betreft het bevorderen van het voetgangersverkeer. Zelfs toen ik er was, op een regenachtige dag, was het er vrij druk. Dessalniettemin laten de etalages en de voorgevels het op visueel (aesthetic) gebied afweten; Jan Gehl zou deze straat een B geven.

Het centrum van de stad was mijn eindbestemming.





De campus van Johnson & Wales University ligt midden in het centrum van Providence.



Terug in het centrum.



De foto hieronder is van de rechtbank van de staat Rhode Island.
























Tot zover deze fotoreportage van 1 van de meest unieke steden van de V.S.
Na het zien van al deze beelden ben je het hopelijk met mij eens dat Providence echt een stad met karakter is!

Commentaar wordt op prijs gesteld!

2 opmerkingen:

  1. Hi son,
    Het is obvious dat Providence zowel Nederlandse, Britse als oorspronkelijke USA kenmerken heeft.
    Nice pictures,

    Dad

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi son,
    had je nog een special doel voor ogen met deze trip? of just for fun?
    wederom genoten van je verslag en foto's
    liefs Ma

    BeantwoordenVerwijderen