de weersvooruitzichten!

zaterdag 5 juni 2010

Ich Werde Ein Berliner

Ik kan niet zeggen dat ik erg veel tijd heb, want Berlijn is immers zo 'exciting' dat je wel betere dingen te doen hebt dan achter je labtop te zitten. Vandaar dat ik dit keer eens voor de verandering kort van stof ben!

Berlijn is amazing, maar dat wist ik natuurlijk al. De stad is zo beinvloed door de 2e wereldoorlog, de Nazi's, de communistische dictatuur in het oosten en het Kapitalisme in het westen. Je kunt de geschiedenis lezen in de stedelijke vorm. De Berlijnse muur heeft ervoor gezorgd dat de stad zich lang van het midden (het centrum) heeft afgekeerd, waar de muur doorheen liep. Nu zijn stadsplanners al weer 21 jaar bezig het stedelijk vacuum in de binnenstad dicht te hechten, wat goede en slechte stadsvernieuwing heeft voortgebracht. Nu nemen wij dus een maandje deel aan dit proces. What can I say, er zijn weinig steden zo uitzonderlijk als Berlijn!

Onze "Summer Academy" is tof. We werken in een team van 30 studenten aan een project, de planning van een gebied op de grens tussen de wijken Kreuzberg (in het voormalige W-Berlijn) en Friedrichshain (in het voormalige O-Berlijn). Het gebied ligt aan de rivier de Spree. Plannen zijn gereed, maar ontwikkelaars kunnen het zich niet veroorloven het gebied te ontwikkelen. Vandaar dat het terrein braakligt, en er moet worden na gedacht over hoe men het gebied anders kan gebruiken. We proberen duurzame en creatieve oplossingen voor dit probleem aan te dragen, waarbij het rekeninghouden met klimaatverandering het "leitmotif" is. Berlijn heeft over 60 jaar het klimaat van Rome, hoe bereid je de gebouwde omgeving van deze stad daarop voor?
N.B. Wij zijn er slechts om ideeen aan te dragen, de uiteindelijke zeggenschap blijft bij de projectontwikkelaars en de overheid liggen. We werken met een gemixt team van architecten en urban planners, allen afgevaardigden van diverse universiteiten (University of California Berkeley, Columbia University, Pratt Institute, Iowa State University, Bauhaus Universitat Weimar, Fachhochschule Kaiserslautern, en onze gast instelling, de Beuth Hochschule Fur Technik Berlin).

We begonnen de week met een flink aantal lezingen, conferenties, symposia en natuurlijk stadswandelingen oftewel guided tours. Nadat we Berlijn, en ons studiegebied, grondig hebben uitgekamt zitten we de laatste dagen op onze gastinstelling volop te werken aan planvorming. De dagen zijn lang, van 8.30 tot 6, maar in het begin zelfs tot 8 a 9 uur, vanwege de symposia. Maar er blijft tijd om met de jongelui een biertje te drinken. As a matter of fact, hebben we vannacht zelfs tot half 6 in een beachbar aan de rivier de Spree gezeten. Berlijnser dan dat kan niet.

Next Stop: Hamburg






















2 opmerkingen:

  1. Zo zie je maar, dichter bij huis is het ook gaaf! Geniet nog maar van je tijd in Berlijn. Liefs Ma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nice man! Zo veel veranderd... Is voor mij 13 jaar geleden dat ik daar voor 't laatst was ;).

    BeantwoordenVerwijderen