de weersvooruitzichten!

vrijdag 18 juni 2010

Die Nachrichten aus Berlin

Waarde lezers,

bij deze een kort bericht over wat ik zoal heb gedaan de afgelopen dagen.

Naast de studie, hebben we ook veel gereisd en hebben we veel indrukken opgedaan.
Zo waren we dus na enige dagen in Berlijn, een tijdje in Hamburg (3 dagen). We kregen een rondleiding door die stad en hebben de herontwikkeling van de binnenstedelijke havengebieden bestudeerd.









We zijn hier in Berlijn door Oost-Berlijn rondgeleid door een oude "Osi", die ons heeft bijgeschoold over de communistische bouwstijl oftewel de "paleizen van het volk".




We zijn gisteren naar Dessau geweest, waar we het Umweltbundesamt (het ministerie voor milieu) hebben bezocht. Het pand is zeer energie-efficient.





We hebben een (andere) architectuurschool bezocht, de legendarische Bauhaus Universiteit. Het is de bron van een complete ideologie, die van de minimalistische architectuur uit de 20er jaren.






De Engelse tuinen van Worlitz waren ook wunderbar! Een sterk staaltje achtiende eeuwse landschapsarchitectuur, het is een pitoreske tuin waar (geensceneerde) natuur wordt gemengd met de high culture, oftewel een paar klassieke elementen tussen de bomen, 'ter verlichting van de bezoeker'.







Ook bezochten we het hoofdkantoor van een producent van zonnepanelen. Hun zijn gehuisvest in een zero-energy building, wat betekend dat zij geen fossiele brandstoffen behoeven voor hun day-to-day business. Hun gebouw is zo energiezuinig dat zij aan zonne-energie genoeg hebben om hun dagelijkse gang van zaken van stroom te voorzien. Om nog maar te zwijgen over het exentrieke ontwerp van het gebouw.





Tussen al die studietripjes door zijn we ook nog druk aan de studie en boeken we vooruitgang wat betreft ons ontwerp voor een binnenstedelijk gebied in Berlijn, gelegen aan de rivier de Spree. We zijn nu bezig met het ontwerpen van 1 perceel in groepjes van 3 studenten (er zijn in totaal 30 studenten die ieder in groepjes 1 perceel plannen). Het is een zaak van bepalen waar gebouwen komen, hoe ze zich tot elkaar verhouden, waar de paden komen, hoe die paden er precies uit komen te zien, en vooral hoe we de openbare ruimte gaan vormgeven. Noem het allemaal maar ontwerpen op het microniveau. Een geweldig interessante uitdaging. Hopelijk heb ik voor mijn volgende blog een paar beelden van ons ontwerp, voorlopig laten deze nog even op zich wachten.

Ik hou het weer even voor gezien.
Cheers,

Ronald

woensdag 9 juni 2010

Intermezzo

Voor wie in detail wil weten waarmee ik me zoal mee bezig hou hier in Berlijn, bezoek mijn Engelstalige blog.

http://buildberlin.wordpress.com/

Bis bald.

zaterdag 5 juni 2010

Ich Werde Ein Berliner

Ik kan niet zeggen dat ik erg veel tijd heb, want Berlijn is immers zo 'exciting' dat je wel betere dingen te doen hebt dan achter je labtop te zitten. Vandaar dat ik dit keer eens voor de verandering kort van stof ben!

Berlijn is amazing, maar dat wist ik natuurlijk al. De stad is zo beinvloed door de 2e wereldoorlog, de Nazi's, de communistische dictatuur in het oosten en het Kapitalisme in het westen. Je kunt de geschiedenis lezen in de stedelijke vorm. De Berlijnse muur heeft ervoor gezorgd dat de stad zich lang van het midden (het centrum) heeft afgekeerd, waar de muur doorheen liep. Nu zijn stadsplanners al weer 21 jaar bezig het stedelijk vacuum in de binnenstad dicht te hechten, wat goede en slechte stadsvernieuwing heeft voortgebracht. Nu nemen wij dus een maandje deel aan dit proces. What can I say, er zijn weinig steden zo uitzonderlijk als Berlijn!

Onze "Summer Academy" is tof. We werken in een team van 30 studenten aan een project, de planning van een gebied op de grens tussen de wijken Kreuzberg (in het voormalige W-Berlijn) en Friedrichshain (in het voormalige O-Berlijn). Het gebied ligt aan de rivier de Spree. Plannen zijn gereed, maar ontwikkelaars kunnen het zich niet veroorloven het gebied te ontwikkelen. Vandaar dat het terrein braakligt, en er moet worden na gedacht over hoe men het gebied anders kan gebruiken. We proberen duurzame en creatieve oplossingen voor dit probleem aan te dragen, waarbij het rekeninghouden met klimaatverandering het "leitmotif" is. Berlijn heeft over 60 jaar het klimaat van Rome, hoe bereid je de gebouwde omgeving van deze stad daarop voor?
N.B. Wij zijn er slechts om ideeen aan te dragen, de uiteindelijke zeggenschap blijft bij de projectontwikkelaars en de overheid liggen. We werken met een gemixt team van architecten en urban planners, allen afgevaardigden van diverse universiteiten (University of California Berkeley, Columbia University, Pratt Institute, Iowa State University, Bauhaus Universitat Weimar, Fachhochschule Kaiserslautern, en onze gast instelling, de Beuth Hochschule Fur Technik Berlin).

We begonnen de week met een flink aantal lezingen, conferenties, symposia en natuurlijk stadswandelingen oftewel guided tours. Nadat we Berlijn, en ons studiegebied, grondig hebben uitgekamt zitten we de laatste dagen op onze gastinstelling volop te werken aan planvorming. De dagen zijn lang, van 8.30 tot 6, maar in het begin zelfs tot 8 a 9 uur, vanwege de symposia. Maar er blijft tijd om met de jongelui een biertje te drinken. As a matter of fact, hebben we vannacht zelfs tot half 6 in een beachbar aan de rivier de Spree gezeten. Berlijnser dan dat kan niet.

Next Stop: Hamburg